marti derm

Med za tretman anemije (ELIKSIR OD MEDA 10)

Sastav: Med, kopriva, rtanjski čaj, šipurak, plod maline

Preporučuje se za:

  • Prevenciju anemije

  • Ublažavanje tegoba koje prate stanje anemije

  • Tretman i aktivnu prirodnu podršku lečenju anemije


Za detaljno objašnjenje kliknite ovde.

Šifra : 210
  • Gramaža : 240g
Cena: 1.370,00 RSD 1.190,00 RSD

ili poručite telefonom: 060/39-23-928

Anemija je stanje snižene koncentracije hemoglobina u krvi i smanjenja ukupne mase eritrocita (crvenih krvnih zrnaca).

Prosečan vek eritrocita traje oko 120 dana i zato je važno da se eritrociti stalno stvaraju kako bi se njihova koncentracija u krvotoku održavala konstantnom.
Svaki proces u organizmu koji dovodi do smanjene proizvodnje eritrocita ili hemoglobina, ili procesi koji uzrokuju povećani gubitak eritrocita, dovode do pojave anemije.

Za sintezu hemoglobina je neophodna dovoljna koncentracija gvožđa, pa se takozvana nutritivna anemija može prevenirati unosom dovoljne količine gvožđa i vitamina Ce koji poboljšava apsorpciju gvožđa iz digestivnog trakta.

Kao izvor gvožđa i vitamina Ce mogu se koristiti biljne sirovine: kopriva, rtanjski čaj, plod maline i šipurak.

Kopriva je jedna od najpopularnijih i kosmopolitskih biljaka (prisutna je u Evropi, Africi, Aziji, Americi), čiji su benefiti u ishrani i terapeutske svrhe poznati od davnina.
Pozitivni efekti ekstrakta nadzemnog dela koprive su u korelaciji sa prisustvom fenolnih jedinjenja (uglavnom kafena kiselina, jabučna kiselina, hlorogenska kiselina, rutin, izokvercitrin i astragalin), hlorofila, karotenoida, vitamina (Ce, grupe Be, K1) i njihovom antioksidantnom aktivnošću.
Kopriva je takođe i značajan izvor mineralnih materija, naročito gvožđa, pa se preporučuje njena upotreba u prevenciji i ublažavanju tegoba kod nutritivne anemije.
Veći broj studija pokazao je da se dodavanjem gvožđa ishrani uspešno sprečava nastanak anemije kod odojčadi, dece i odraslih.

Šipurak sadrži tanine, voćne kiseline (jabučna, limunska), pektine, monosaharide/oligosaharide (invertni šećer, saharoza), flavonoide (rutin), vitamin Ce, vitamin E, vitamin Ka, karotenoide, etarsko ulje, proteine, fosfolipide, galaktolipide, mineralne materije.

Plod maline sadrži supstance sa značajnom antioksidantnom aktivnošću (elagičnu kiselinu) koje se efikasno „bore“ protiv slobodnih radikala i njihove razorne aktivnosti (oksidacija gradivnih elemenata ćelija).
Rtanjski čaj spada u veoma efikasne antioksidanse, čija je aktivnost dokazana u brojnim istraživanjima.

Anemija može biti posledica i upalnih procesa u digestivnom traktu, pa dokazano antiinflamatorno dejstvo i visoka antioksidantna aktivnost šipurka, rtanjskog čaja i maline, koji su zasnovani na sinergističkoj aktivnosti vitamina Ce i drugih prisutnih vitamina, flavonoida, voćnih kiselina i pektina, pomažu da se otklone uzroci nastanka anemije.

Zdravlju digestivnog trakta dokazano doprinosi i med, koji je bogat fruktooligosaharidima i antioksidantnim materijama, tako da je med sa planine Tare sa ekstraktima lista koprive, šipurka i rtanjskog čaja i plodom maline odličan za prevenciju i tretman anemije.

marti derm